Op bezoek bij de landbouwdag.                      

 

Dit jaar was de 110e editie van de landbouwtentoonstelling in Opmeer.

Om de landbouwtentoonstelling eens van een andere kant te bekijken hebben wij aan het bestuur gevraagd of wij langs mochten komen op de zondag voorafgaande aan de tentoonstelling.

 

Tijdens dit bezoek hebben wij vele vragen mogen stellen en er is ons veel verteld over de organisatie van de tentoonstelling. Er komt heel veel bij kijken; veekeuringen, springwedstrijden, concoursen en kleinvee. De deelnemers komen uit heel Nederland. Ook het vermaak voor de kinderen en het culinaire aanbod moet niet onderschat worden. Het bestuur is dan ook het hele jaar bezig om ervoor te zorgen dat alles weer tot in de puntjes geregeld wordt. Een aandachtspunt voor volgend jaar is de AC de Graafweg, de plek waar de paardentrailers gestationeerd worden. Het is de vraag of de paardentrailers ook hier kunnen parkeren tijdens de aankomende werkzaamheden.

 

Wij willen het bestuur van de landbouwtentoonstelling bedanken voor hun gastvrijheid voor de zondag.

Ook de dag erna, de 5e augustus, hebben wij zeer genoten van het aanbod van de landbouwdag. Het is, mede door het weer, een meer dan geslaagde dag geweest.

IMG-20190805-WA0010.jpeg
DSCN7131.JPG
DSCN7141.JPG

Bezoek aan Molen de Lastdrager,

 

Tijd voor een bezoek aan molen de Lastdrager. Deze molen wordt gerestaureerd en voorzien van een nieuw binnenwerk. Vanwege de harde wind van de afgelopen weken ligt het werk even stil. De molen wordt namelijk in zijn geheel opgetild zodat er een ondertafel tussen geschoven kan worden. De ondertafel zorgt voor een nog stevigere constructie. Als de constructie geplaatst is staat de molen ook weer recht.

We zijn rondgeleid op alle verdiepingen in de molen. Bovenin de molen konden we de wind goed voelen.

Tijdens de werkzaamheden bleek ook dat er een nieuwe kopbalk en ringbalk nodig zijn. Tevens worden de wieken vernieuwd.

Binnenin de molen komt een halfzolder met daarop 2 maalstenen. De stiekeme hoop leeft dat de Lastdrager in september weer kan draaien. En dat de molen dan zijn eigen meel kan produceren.

Zodra de molen weer draait en zij weer open is voor bezoekers, bent u  van harte welkom om een bezoekje te brengen. Er zal intensief samengewerkt worden met de Museumboerderij en het Rundveemuseum.

Een grote wens van Molen De Lastdrager is om naast de molen een klein huisje te bouwen. Hier komt een toilet is en een ruimte waarin toekomstige molenaars onderwezen kunnen worden. Alle materialen die voor het huisje nodig zijn allemaal “gebruikt”.  Een prachtig initiatief die we als partij van harte toejuichen.

 

Wij bedanken Kees Mens voor zijn enthousiaste uitleg en wensen hem veel succes met de (ver)bouwwerkzaamheden.

Wijksteunpunt de Lindehof

Gemeentebelangen heeft een bezoek gebracht bij wijksteunpunt ( hierna WSP) de Lindehof. Het WSP is een sociaal ontmoetingspunt waar je deel kan nemen aan allerlei activiteiten. Elke middag zijn er mensen aanwezig die gaan biljarten, sommige op hoog niveau en er wordt gekeken naar de mogelijkheden om een vrouwenteam op te zetten. Ook om te kienen, bridgen, darten, en linedancen kunt u in het WSP terecht. Dit is een kleine greep uit het aanbod. Mocht u hier niet van houden dan kunt u altijd nog gewoon even langs komen voor een bakkie koffie en een praatje.

Het WSP is er ook om u te helpen als u er niet uit komt met uw administratie. Dan mag u een beroep doen op de formulieren brigade.

Het taalcafé is onderdeel van het WSP. Iedereen die graag beter Nederlands wil leren spreken en lezen is van harte welkom. Zo zijn er conversatielessen en taaltrainerlessen.

Het bestuur en de beheerder hebben veel plannen voor de toekomst, waarin ze de wens uitspreken om intensiever samen te gaan werken met andere organisaties binnen en buiten de gemeente. Binnenkort komt de B.S.O (buitenschoolse opvang) bij de Lindehof langs om liedjes te zingen en zijn er plannen om in samenwerking met de bibliotheek cursussen aan te bieden. Vanaf 1 april start  het WSP met ‘gewoon welkom’, waar hulpbehoevenden welkom zijn om mee te doen aan een activiteit of even bij te kletsen.

Het is ons tijdens deze avond nogmaals duidelijk geworden wat voor open en verbindende plek het WSP is. Gezien de reeds aangeboden activiteiten en toekomstige plannen zal dit alleen maar mooier worden.

 

Wij bedanken het bestuur en mevrouw Harlaar voor deze inspirerende avond.

Zwembad 't Woudmeer

De fractie van gemeentebelangen is op bezoek geweest bij zwembad ’t Woudmeer.  We worden welkom geheten door Angelien Tiboel, die ons een rondleiding geeft over het terrein en uitleg geeft over wat er zoal te doen is bij het zwembad.  Basisschool de Wulfram komt er met de groepen 3 t/m 8 schoolzwemmen en de Bonifatiusschool komt zwemmen met groep 5 t/m 8. Tijdens deze lessen maken de leerlingen in groepen kennis met onder andere aquajoggen, snorkelen en balspellen.

Ook zijn er het hele seizoen zwemlessen voor particulieren. Zo kan je je diploma A, B en C halen en daarna kan je nog meerdere diploma’s halen waaronder zwemvaardigheid, snorkelen en survival zwemmen. Ook de vluchtelingen in de gemeente Opmeer komen hier voor de zwemlessen, de gemeente vindt het belangrijk dat zij leren fietsen en zwemmen.

 In de ochtend is er gelegenheid om te zwemmen van 07.30 tot 8.30 dit is het zogeheten vroege vogelzwemmen, met aansluitend aquajoggen .

Deze lessen verzorgt Angelien niet alleen, zij heeft een groep trouwe medewerkers naast zich staan. Voor de hand en spandiensten kan er beroep worden gedaan op de vrienden van ’t woudmeer, een enthousiaste groep mensen die komen helpen indien nodig. Zo is er dit jaar een veranda bij het gebouw geplaatst.   

Elke avond wordt het bad afgedekt met een scherm, het water blijft op deze manier beter op temperatuur waardoor de stookkosten aanzienlijk dalen. Ook de waterzuivering is een indrukwekkend staaltje techniek waarover Angelien verrassend veel weet te vertellen.

Wij hebben een leerzame avond achter de rug en bedanken Angelien voor de uitleg en rondleiding.

Noppes

De fractie van gemeentebelangen is op bezoek geweest bij Noppes Opmeer. We zijn rondgeleid door de bedrijfsleider mevrouw Apeldoorn. Dit filiaal in Opmeer is 4 maart 2017 geopend en een van de 16 winkels die de stichting Noppes beheert. Noppes is een stichting en neemt mensen in dienst met een lichamelijke, geestelijke of sociale beperking. In totaal werken er nu 22 mensen bij Noppes Opmeer.

Deze mensen zorgen ervoor dat de spullen die binnenkomen gesorteerd worden, kleding bij kleding, glaswerk bij glaswerk, enzovoorts. De kleding wordt verder gesorteerd in containers jurken, broeken, shirts, man, vrouw, kind. Daarna wordt het geprijsd en de winkel ingereden. Glaswerk wordt afgewassen, gesorteerd, geprijsd en met zorg in de winkel geplaatst. Juist deze zorg voor alle spullen zorgt ervoor dat Noppes als een mooie, schone, nette en overzichtelijke kringloopwinkel naar voren komt. Ook achter de schermen is dit het geval, kerstspullen en winterkleding ligt momenteel netjes en overzichtelijk opgeslagen in het magazijn.  Noppes stimuleert het hergebruik van spullen, wat weer goed is voor het milieu.

Het was een leerzame ochtend, vanaf deze plaats danken wij Noppes en mevrouw Apeldoorn in het bijzonder voor de gastvrijheid.

IMG_0415.JPG
IMG_0318 (2).JPG